Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben een naaste

Naaste? We zijn er ook voor jou!

Is jouw familielid of vriend in behandeling bij Transfore? Dan zijn we er ook graag voor jou. Want als iemand forensische zorg krijgt, dan heeft dat ook grote impact op de mensen om deze persoon heen. Vaak is er voor de behandeling al veel vooraf gegaan, als naastbetrokkene beleef je dit proces mogelijk van zeer nabij.  


Als naaste van iemand die bij Transfore in behandeling is, kun je met veel vragen, zorgen en emoties zitten. Bij Transfore begrijpen we hoe ingrijpend deze situatie voor jou kan zijn. Op deze pagina lees je hoe wij familie/naasten informeren over en betrekken in de behandeling, op welke wijze we jouw belangen behartigen en waar je terecht kunt voor advies, ondersteuning, bemiddeling en bijstand.

Naasten van patiënt in overleg met behandelaar

Jouw betrokkenheid bij de behandeling van je naaste

Naastbetrokkenen als familie, vrienden en/of buren zijn belangrijk voor onze patiënten.  Jullie kennen elkaar vaak al veel langer dan wij en jouw ervaringen en inzichten kunnen ons helpen om de juiste behandeling te bieden. Jouw steun kan er ook voor zorgen dat je naaste minder snel terugvalt. Daarmee wordt de kans op oud gedrag en herhaling van strafbare feiten verkleind. Contact en een goede band met naasten helpen daarbij. Daarom zien we jou als partner in de zorg. Samen houden we contact over het verloop van de behandeling en delen we belangrijke informatie.

Hoe kun jij betrokken zijn?

We willen je graag betrekken bij de behandeling, tenzij dat niet mogelijk is. Soms wil de patiënt zelf geen contact, of kies jij er als naaste voor om afstand te nemen. Ook in die situaties kijken we samen naar wat er wél mogelijk is. We kunnen je bijvoorbeeld ondersteunen bij het verbeteren of herstellen van het contact met je naaste, als daar behoefte aan is.

Wil je naaste niet dat je betrokken wordt bij de behandeling? Dan betekent dat niet dat je geen contact met ons kunt hebben. We mogen je in dat geval geen informatie geven over de behandeling of persoonlijke zaken van je naaste. Maar we kunnen je wel vertellen hoe wij werken en waar jij zelf ondersteuning kunt krijgen. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact op met de persoonlijk begeleider van jouw naaste.

De forensische behandeling is gericht op het voorkomen van nieuw strafbaar gedrag.  Jouw betrokkenheid kan je naaste steunen in het herstel en verkleint de kans op terugval. Onze hulpverleners informeren, betrekken en ondersteunen ook jou als naaste zo goed mogelijk

Naasten en ervaringsdeskundigen

Zorg goed voor jezelf terwijl je jouw naaste ondersteunt

Als naaste speel je een belangrijke rol in het herstel van je familielid of vriend die forensische zorg krijgt. Dit kan zwaar zijn en veel energie kosten. Daarom is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

  • Stel je grenzen
    Je wilt er voor je naaste zijn, maar het is ook belangrijk om aan jezelf te denken. Probeer een goede balans te vinden tussen helpen en tijd voor jezelf nemen. Je hoeft niet alles alleen te dragen.
  • Praat met anderen
    Deel je gevoelens en ervaringen met vrienden, familie of lotgenoten. Dit kan opluchten en helpen om beter met de situatie om te gaan. Er zijn ook organisaties die steun bieden aan naasten, zoals lotgenotengroepen.
  • Zorg goed voor jezelf
    Blijf gezond eten, zorg voor voldoende rust en blijf in beweging. Neem tijd voor ontspanning en doe dingen waar je blij van wordt. Goed voor jezelf zorgen helpt je om sterker en veerkrachtiger te blijven.
  • Leer over de situatie
    Meer weten over de problemen en behandeling van je naaste kan helpen om de situatie beter te begrijpen. Veel zorginstellingen bieden informatie en ondersteuning speciaal voor naasten.
  • Blijf je eigen leven leiden
    Je naaste heeft ondersteuning nodig, maar jouw leven is ook belangrijk. Blijf sociale contacten onderhouden en blijf dingen doen die je energie geven. Dit zorgt voor een goede balans.
  • Vraag hulp als het nodig is
    Voel je je overbelast? Zoek dan op tijd hulp, bijvoorbeeld bij een huisarts of een hulporganisatie. Je hoeft het niet alleen te doen.

Onthoud: goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, maar nodig om er voor je naaste te kunnen zijn. Als jij in balans bent, kun je beter steun geven.

Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf bent.

Gespreksgroep voor naasten

Is jouw naaste bij ons in behandeling voor seksueel grensoverschrijdend gedrag? Praten met lotgenoten kan je steun en herkenning geven. Ook kan het je helpen om een plek te geven aan wat er is gebeurd en ermee om te leren gaan. En ook al is jouw verhaal anders dan dat van een ander, er zijn zeker ook overeenkomsten. Daarom kun je je bij Polikliniek De Tender aansluiten bij een gesprekgroep voor naasten. 

Aanmelden 

Deelname aan de gespreksgroep is gratis als jouw naaste bij ons in behandeling is. Je kunt je hiervoor aanmelden via n.vandenberg@transfore.nl. Vermeld daarbij jouw naam, telefoonnummer en de naam van de patiënt die bij ons in behandeling is. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Adviesraad Naasten: deel ook jouw ervaring als naaste

Jouw ervaring delen als naaste is zo waardevol. Ten eerste voor jou. Gedeelde smart is halve smart. Het delen van ervaringen helpt ook om de zorg te verbeteren. Bij Transfore hebben we de Adviesraad Naasten opgericht om de stem van familie en vrienden te laten horen. Deze raad adviseert ons over hoe we naasten beter kunnen betrekken en ondersteunen. Seval is lid van de Adviesraad en vertelt je er hieronder meer over. We waarderen jouw input en nodigen je uit om contact op te nemen als je ideeën of suggesties hebt. Mail dan naar naasten@transfore.nl.  Meld je ook aan voor de nieuwsbrief van de Adviesraad Naasten.