Read this page in another language
Aanbieder van forensische zorg
Bij Transfore behandelen we jaarlijks ruim 1500 mensen met (dreigend) gewelddadig of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Met onze behandelingen dragen we als Transfore bij aan een veilige samenleving. We staan bekend om ons trajectdenken. Dat betekent dat we ervoor zorgen dat alle onderdelen van een behandeltraject naadloos op elkaar aansluiten, net zoals in een honingraat. Er is geen vaste volgorde. Het verschilt per patiënt waar de behandeling start. Dat kan zowel klinisch als ambulant zijn. We kunnen eenvoudig afschalen, maar ook opschalen.
Onze patiënten weten waar ze aan toe zijn en hebben inzicht in het gehele traject. Hierdoor kunnen patiënten zelf de regie nemen over hun behandeling en toekomst. Dit geeft ze het vertrouwen en de kracht te veranderen. En stelt hen in staat om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.
Daar geloven wij in bij Transfore.
Ambulant en klinisch
De meeste patiënten behandelen we ambulant in onze poliklinieken (De Tender) of bij iemand thuis door één van de forFACT teams. Wanneer meer intensieve zorg en veiligheid nodig is, kunnen mensen voor kortere of langere tijd worden opgenomen in één van onze klinieken (Forence, FPA, FPK). Ook bieden we begeleiding bij het (zelfstandig) wonen. We betrekken zoveel mogelijk naasten en ervaringsdeskundigen bij de behandeling
De afdelingen
Polikliniek de Tender
De Tender is een forensische polikliniek die behandelingen biedt die zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie en behoeften. Je kunt bij ons terecht voor hulp bij gewelddadig of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het doel is om inzicht te krijgen in je gedrag en de oorzaken daarvan, zodat je kunt werken aan het aanleren van gezond en veilig gedrag. Behandelingen vinden plaats in onze polikliniek of via deeltijdprogramma’s, waarbij je één of meerdere dagen per week therapie volgt. Samen werken we aan een veilige toekomst en het verkleinen van het risico op herhaling.
De Tender heeft vestigingen in Almelo, Enschede, Deventer, Zwolle, Apeldoorn en Doetinchem. In geval van crisis kun je tijdens kantooruren je behandelaar bellen. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de huisartsenpost of de crisisdienst.
Wie werken er bij De Tender?
Bij De Tender werkt een team van deskundige hulpverleners, zoals psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. Samen zorgen zij ervoor dat je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.
Hoe werkt De Tender?
- Aanmelding
Je kunt bij De Tender terecht via een verwijzing van je huisarts, een andere zorginstelling of een justitiële maatregel. - Intakegesprek
Tijdens het eerste gesprek bespreken we je situatie, gedrag en achtergrond. Dit helpt ons om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Soms is er meer dan één gesprek nodig om alles in kaart te brengen. Daarna bespreken onze experts welke behandeling het beste bij je past. - Adviesgesprek
Hier krijg je een voorstel voor de behandeling. We leggen uit wat je kunt verwachten en hoe we samen aan jouw doelen gaan werken. Start behandeling
Zodra je de behandelovereenkomst hebt ondertekend, kan de behandeling beginnen. Dit kan individueel of in een groep zijn, afhankelijk van jouw situatie. Soms betrekken we ook een partner, familielid of vriend, als dat helpt bij jouw herstel.
Forfact teams
Het forFACT-team ondersteunt je bij het verminderen van psychische klachten en biedt praktische hulp om je dagelijkse leven weer op de rails te krijgen. De zorg wordt vaak bij jou thuis gegeven (outreachende zorg). Daarnaast worden familie of andere belangrijke personen in je omgeving betrokken bij de behandeling. Het team werkt ook samen met andere organisaties in jouw buurt, zoals de gemeente, wijkagent, huisarts of welzijnsorganisaties.
Vaak hebben jouw problemen ook gevolgen voor andere aspecten van je leven, zoals werk, relaties, financiën en huisvesting. Het doel van forensisch FACT is dat je weer grip krijgt op je leven, zodat je situatie verbetert en het risico op grensoverschrijdend gedrag afneemt. Het team helpt je om met je problemen om te gaan, zodat je weer goed kunt deelnemen aan de samenleving.
Transfore heeft twee forensisch FACT-teams: team IJssel-Vecht en team Twente. Een forensisch FACT-team bestaat uit verschillende deskundigen, zoals een psychiater, maatschappelijk werker, gz-psycholoog, sociaal psychiatrische medewerker en verpleegkundigen. Samen zorgen zij voor de best mogelijke begeleiding en ondersteuning.
“Het forensisch FACT-team bestaat uit een team van geweldige mensen die altijd voor je klaarstaan. Ik heb al wat jaartjes met hun te maken zowel in positieve en negatieve zin, maar ik ben er blij mee dat het team bestaat. Ik heb veel van hun geleerd en ik leer nog steeds van hun. Alles is bespreekbaar met elkaar. Ik heb veel moeite gehad met open en eerlijk naar hun te zijn, maar zelfs dat heb ik nu geleerd. Het heeft ook veel te maken met vertrouwen naar elkaar toe.” ~ Sylvia
Levensloopteam
De Levensloopaanpak is er voor mensen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico, bij wie gewone (forensische) behandeling niet genoeg helpt. Als dit voor jou geldt, heb je misschien langdurige ondersteuning en soms (tijdelijk) intensieve en beveiligde klinische zorg nodig. Het doel is om zorg, ondersteuning en veiligheid goed op elkaar af te stemmen. We zorgen ervoor dat er altijd contact met je wordt onderhouden.
Voor wie is de Levensloopaanpak?
De Levensloopaanpak is er voor mensen vanaf 18 jaar die gevaarlijk gedrag vertonen of daar een hoog risico op hebben. Dit gaat vaak samen met langdurige en moeilijk beheersbare problemen. Ook kan er een kans zijn dat het gevaarlijke gedrag zich herhaalt. Als dit op jou van toepassing is, heb je misschien baat bij behandeling die structuur geeft, duidelijke grenzen stelt en intensieve begeleiding biedt.
Veel mensen in deze groep zijn al bekend bij het Zorg- en Veiligheidshuis, de ggz, gehandicaptenzorg of de politie, justitie of reclassering. Misschien krijg je al zorg of ondersteuning, sta je op een wachtlijst, of heb je hulp tot nu toe geweigerd. De Levensloopaanpak kan je helpen om de juiste ondersteuning te krijgen.
Bekijk het filmpje over hoe de Levensloopaanpak werkt voor Willem:
Wat is de Levensloopaanpak?
De Levensloopaanpak is een manier van samenwerken tussen verschillende organisaties om mensen met verward en gevaarlijk gedrag te ondersteunen. Het doel is om de samenleving veiliger te maken en deze mensen passende zorg te bieden. Naar schatting gaat het om 1500 mensen die vaak langdurige hulp nodig hebben.
1. De mens centraal
Het verschil maken we door de mens te zien achter het gedrag. Het gaat niet alleen om iemand die overlast veroorzaakt of gevaarlijk is, maar om een persoon met een verhaal en behoeften.
2. Levenslang passende zorg
De Levensloopaanbieder blijft langdurig betrokken, zelfs als iemand opnieuw in de gevangenis terechtkomt. Zo kan snel worden ingegrepen bij terugval, en voorkomen we dat iemand opnieuw de fout ingaat.
3. Integrale aanpak voor bestaanszekerheid
Rust creëren begint met een stabiele basis: een dak boven het hoofd, een inkomen en dagbesteding. Dit geeft ruimte voor verdere behandeling en begeleiding. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol en moeten snel passende hulp kunnen bieden.
4. Onafhankelijke procesregie
De procesregisseur vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis coördineert de samenwerking tussen alle betrokken partners. Dit gaat verder dan alleen het afstemmen van acties. Het is een vak apart om tot een grondige probleemanalyse te komen en scenario’s uit te werken voor verschillende situaties.
5. Langdurige inzet van partners
Bij de Levensloopaanpak werken onder andere gemeenten, politie, reclassering, zorginstellingen en andere partijen samen. Deze samenwerking blijft nodig, ook als iemand opnieuw de fout ingaat. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er altijd hulp beschikbaar is.
Kijk op www.levensloopaanpak.nl voor meer algemene informatie.
Hoe werkt de Levensloopaanpak in de praktijk?
Het Zorg- en Veiligheidshuis organiseert een overleg met alle betrokken partijen, zoals politie, reclassering, gemeente en zorgverleners. Samen wordt gekeken wat er nodig is om iemand te helpen. Een Levensloopaanbieder zorgt voor continuïteit in de zorg en houdt contact met de cliënt, ook als die tijdelijk wordt opgenomen of gedetineerd raakt.
De gemeente zorgt voor praktische voorzieningen, zoals huisvesting, inkomen en ondersteuning. Een casusregisseur begeleidt de cliënt en zorgt ervoor dat hij niet langs verschillende loketten hoeft. Hierdoor kan snel en effectief worden gehandeld.
De Levensloopaanpak werkt met een lange adem en vraagt om geduld en betrokkenheid. Juist door samen te blijven werken, kunnen we een verschil maken voor de persoon én voor de veiligheid van de samenleving.
Hoe meld je iemand aan voor de Levensloopaanpak?
Als netwerkpartner kun je iemand via het Zorg- en Veiligheidshuis in de regio aanmelden voor de Levensloopaanpak. Specifieke vragen over het levensloopteam van Transfore kun je stellen via het mailadres levensloopteam@transfore.nl
FBW
Forensisch beschermd wonen (FBW) is een kleinschalige woonvorm waar je onder begeleiding zelfstandig kunt wonen. Het is bedoeld voor mensen met een psychiatrische stoornis en grensoverschrijdend gedrag. Soms gaat het ook om mensen met een verstandelijke beperking. Het doel van FBW is om jou te helpen om op een veilige en verantwoorde manier weer zelfstandig te leven, werken en deelnemen aan de samenleving.
Tijdens je verblijf bij FBW werk je aan het verbeteren van je zelfredzaamheid. Het team begeleidt je bij dagelijkse vaardigheden, zoals het organiseren en doen van huishoudelijke taken; boodschappen doen en koken; het beheren van je financiën; persoonlijke verzorging. Daarnaast krijg je hulp bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van relaties, werk of dagbesteding. Als dat nodig is, kun je ook specialistische behandelingen krijgen, bijvoorbeeld bij polikliniek De Tender.
Je werkt samen met onder andere een psychiater, behandelcoördinator, sociotherapeuten en medewerkers dagbesteding. Je hebt een vaste behandelaar en een persoonlijk begeleider die je ondersteunen tijdens jouw traject. Je begeleiding is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je hebt meer vrijheid, maar er zijn wel regels en afspraken over wanneer je naar buiten mag en hoe dat gaat. Dit is altijd in overleg met je begeleiders en binnen de afgesproken structuur van je behandeling.
Transfore heeft twee FBW-teams in de regio IJssel-Vecht en Twente. In Deventer zijn er bijvoorbeeld woningen waar maximaal twee bewoners per huis verblijven. Het FBW-team IJssel-Vecht is onderdeel van Forence.
Forence
Forence in Deventer is een besloten afdeling met plek voor 12 bewoners. Er is altijd begeleiding en toezicht aanwezig. Dit betekent dat je niet zomaar naar buiten mag. Er is een beveiligingsniveau dat vergelijkbaar is met een Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). De beveiliging is er om een veilige en gecontroleerde omgeving te bieden, dit zorgt ervoor dat de veiligheid van jouzelf en anderen gewaarborgd. Ook kun je hierdoor in alle rust werken aan je herstel.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het voorkomen van grensoverschrijdend en risicovol gedrag. Samen maken we een vroegsignaleringsplan, zodat jij en je begeleiders op tijd problemen herkennen en kunnen handelen. We besteden ook aandacht aan wat goed gaat in jouw leven (beschermende factoren). Daarnaast leer je praktische vaardigheden, zoals omgaan met geld, koken, huishoudelijke taken en boodschappen doen.
Bij Forence bieden we verschillende behandelmodules aan: in groepsverband, individueel of online. We werken nauw samen met andere teams binnen Transfore, zoals de polikliniek De Tender en het forensisch FACT-team, en met externe partners zoals verslavingszorg en de reclassering. Elke week is er een weekgesprek waarin we bespreken hoe jouw week is verlopen. Hier kijken we naar wat goed ging, wat beter kan, en hoe je het beste om kunt gaan met risicovolle situaties en beschermende factoren.
Je werkt samen met verschillende professionals, zoals een psychiater, behandelcoördinator, sociotherapeuten en medewerkers dagbesteding. Je hebt altijd een vaste behandelaar en persoonlijk begeleider die jou ondersteunen.
Ook Forensisch Beschermd Wonen (FBW) IJssel-Vecht is onderdeel van Forence.
FPA
De Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Almelo biedt intensieve behandeling aan patiënten met psychiatrische problemen die een juridische maatregel opgelegd hebben gekregen. Dit kan ook in combinatie met een verstandelijke beperking zijn. De FPA Almelo is een gemengde afdeling, waar zowel mannen als vrouwen worden opgenomen. Deze patiënten hebben intensieve behandeling nodig. De FPA Almelo is een gemengde afdeling waar zowel vrouwen als mannen verblijven. Er is plaats voor 20 volwassenen, en de FPA Almelo bereidt je voor op terugkeer naar een passende woonvorm in de maatschappij.
Wat gebeurt er bij de FPA?
Iedere patiënt heeft een individueel behandelplan. In dit plan worden de doelen van je behandeling beschreven. Deze doelen worden samen met jou vastgesteld. Je bespreekt hoe je deze doelen kunt bereiken, bijvoorbeeld door therapie, risicomanagement, vroegsignalering, zinvolle dagbesteding en de opbouw of uitbreiding van je sociale netwerk. De behandeling richt zich vooral op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het verminderen van risicovol delictgedrag.
Wie werken er?
De FPA Almelo is gevestigd in het gebouw Westerdok in Almelo. In dit gebouw zijn verschillende stichtingen van de Dimence Groep gehuisvest, en het is gebouwd volgens het planetree principe: de zorg wordt georganiseerd rondom jouw behoeften. Er wordt gewerkt zonder verpleegpost, zodat er meer en gemakkelijker contact is tussen sociotherapeuten en patiënten zoals jij. Dit werkt niet alleen bevorderlijk voor je behandeling, maar ook voor risicomanagement. Het de-escalerende effect zorgt ervoor dat sociotherapeuten sneller kunnen inspelen op vroege signalen en veranderingen bij je.
De begeleiding van patiënten in het FBW Twente wordt ook vanuit het Westerdok vormgegeven, wat bijdraagt aan een soepele doorstroming tussen de FPA en FBW.
FPK
De forensisch psychiatrische kliniek (FPK) biedt behandeling in een veilige omgeving voor mensen zoals jij, die een psychiatrische stoornis hebben in combinatie met ernstig grensoverschrijdend gedrag. Dit kan ook samen met een verstandelijke beperking zijn. FPK Transfore is de meest beveiligde en intensieve zorgvorm binnen Transfore. Het doel is om jouw grensoverschrijdend gedrag te verminderen. Wanneer je de FPK verlaat, heb je de nodige vaardigheden ontwikkeld om weer mee te draaien in de samenleving, bijvoorbeeld binnen een andere afdeling van Transfore of een andere stichting binnen de Dimence Groep.
Wat gebeurt er bij de FPK?
In de behandeling staan twee belangrijke doelen centraal:
- Het verlagen van jouw grensoverschrijdend gedrag en het risico op herhaling.
- Het verbeteren van de kwaliteit van jouw leven en dat van de mensen om je heen.
De behandeling in de FPK duurt zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Je kunt pas doorstromen naar een minder beveiligde omgeving als dat verantwoord is. Samen met De Tender (de polikliniek van Transfore) behandelen we zowel je psychische problemen als je grensoverschrijdend gedrag. Bij opname stellen we samen met jou een behandelplan op, waarin de behandeldoelen en de planning staan.
Wie werken er?
Tijdens je behandeling kom je in contact met verschillende medewerkers, zoals een psychiater, behandelcoördinator, sociotherapeuten en medewerkers voor dagbesteding. Je krijgt een vaste behandelaar en een vaste persoonlijk begeleider.
Hoe wordt het verlof opgebouwd?
Verlof is een belangrijke stap in je behandeling en voorbereiding op terugkeer naar de samenleving. Je kunt
Directiebureau
Het directiebureau van Transfore ondersteunt de organisatie op verschillende gebieden, van beleidsontwikkeling en communicatie tot projectmanagement en kwaliteitszorg. Het bureau speelt een centrale rol in het adviseren over en implementeren van beleid, het begeleiden van interne projecten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek. Daarnaast is het verantwoordelijk voor het coördineren van patiëntenlogistiek, het bevorderen van kennisdeling en innovatie en draagt het bij aan kwaliteitsmanagement om te zorgen voor hoogwaardige zorg en een efficiënte bedrijfsvoering binnen Transfore.
Meerjarenperspectief
Lees in ons meerjarenperspectief hoe we samen grenzen willen verleggen voor de beste forensische zorg van morgen. We werken hiervoor samen met patiënten, zorgaanbieders en netwerkpartners. Lokaal, regionaal en landelijk. Doordat Transfore onderdeel is van Dimence Groep kunnen we sterk inzetten op opleiding, onderzoek en innovatieve zorg.
Ons meerjarenperspectief is geschreven met medewerking van diverse belanghebbenden en vanuit verschillende invalshoeken. Door te beschrijven wat onze plannen gaan betekenen voor onze patiënten, onze medewerkers, onze netwerkpartners en de samenleving schetsen we voor hen deze verschillende perspectieven. Ook laten we zien waar ze elkaar ontmoeten. Wij nodigen iedereen van harte uit om samen met ons grenzen te verleggen.
Zorgprogramma's
De zorgprogramma's van Transfore beschrijven hoe en op welke wijze door ons ambulante en klinische zorg wordt geboden aan mensen met grensoverschrijdend gedrag vanwege psychiatrische problematiek. Kortom wat je van ons kunt verwachten als je behandeling krijgt.
Transfore heeft 1 zorgprogramma klinische zorg en 2 zorgprogramma’s voor ambulante forensische zorg: ‘Tot hier en nu verder’ voor personen met gewelddadig grensoverschrijdend gedrag en ‘Een kwestie van goede zeden’ voor personen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De zorgprogramma’s zijn voor iedereen toegankelijk. Dit omdat we op deze wijze de personen die behandeling krijgen en indirect betrokkenen, zoals verwijzers, familieleden, ketenpartners en financiers een inkijk geven in wát we doen, en waaróm we dat doen.
Onderdeel van Dimence Groep
Transfore zet zich als stichting van Dimence Groep in voor een mentaal veerkrachtige wereld. Samen met alle partijen bouwen we aan ecosystemen die mentale gezondheid voeden en versterken. De visie van Dimence Groep draagt bij aan het verkleinen van de zorgkloof en het bieden van een goede werkomgeving, waar elke professional met plezier in kan werken.
Doordat Transfore onderdeel is van Dimence Groep kunnen we sterk inzetten op opleiding, onderzoek en innovatieve zorg. We werken hiervoor nauw samen met andere zorgaanbieders om over alle schotten heen de gewenste trajecten voor forensische patiënten in Oost-Nederland te kunnen realiseren. Zo houden we goede specialistische zorg ook effectief en betaalbaar. Voor de beste forensische zorg van morgen.