Doorbreek de cirkel van grensoverschrijdend gedrag
Ben je huisarts, hulpverlener of werk je in de zorg? Dan heb jij een sleutelrol in het herkennen en signaleren van forensische problematiek.
Doordat je dicht bij de patiënt staat, zie je vaak als eerste tekenen van grensoverschrijdend gedrag of hoor je zorgen van naasten. Door alert te zijn op deze signalen, kun je helpen verdere escalatie en herhaling te voorkomen.
Twijfel je of de signalen ernstig genoeg zijn voor forensische zorg? Bij Transfore kun je terecht voor consultatie en overleg. Onze forensisch experts denken graag met je mee over complexe situaties. Samen kijken we welke stappen het beste passen bij de situatie van jouw patiënt.
Wat is forensische zorg?
Forensische zorg is gespecialiseerde hulp voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag hebben vertoond. Dit kan gaan om agressie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of andere problematiek die risico’s met zich meebrengt voor de omgeving. Het doel is om herhaling van strafbaar gedrag te voorkomen en de patiënt te helpen bij het opbouwen van een stabiel leven.
Voor wie is forensische zorg bedoeld?
Forensische zorg is er voor mensen met psychische of gedragsproblemen die in aanraking zijn gekomen met justitie, of voor wie er risico bestaat op strafbaar gedrag. Dit kan variëren van lichte gedragsproblemen tot complexe, psychiatrische aandoeningen. Als verwijzer kun je helpen door deze problematiek vroegtijdig te signaleren.
Welke behandelingen zijn er?
Wij bieden zowel ambulante als klinische behandelingen aan, afhankelijk van de behoeften van de patiënt. Ambulante zorg betekent dat de patiënt thuis blijft wonen en regelmatig onze locatie bezoekt voor therapie. Bij klinische zorg verblijft de patiënt tijdelijk bij ons voor intensievere behandeling. Lees hier meer achtergrondinformatie over de afdelingen van Transfore.

Hoe herken je forensische problematiek?
Het signaleren van forensische problematiek kan uitdagend zijn. Gedragsproblemen zijn niet altijd direct zichtbaar en kunnen vaak worden verborgen door de patiënt of gebagatelliseerd door de omgeving. Toch zijn er duidelijke signalen waar je als professional alert op kunt zijn:
- Agressief of gewelddadig gedrag: Herhaald verbaal of fysiek geweld tegen anderen, zoals gezinsleden, collega’s of vreemden. Dit kan ook huiselijk geweld omvatten, waarbij het geweld zich richt op partners, kinderen of andere huisgenoten.
- Dreigend of intimiderend gedrag: Het uiten van directe of indirecte bedreigingen, of het inzetten van manipulatie en controle, zoals het isoleren van een partner of familielid.
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag: Ongepaste seksuele opmerkingen of handelingen, seksuele dwang, en situaties van incest of seksueel misbruik binnen de familie of andere vertrouwde relaties.
- Recidive of herhaald grensoverschrijdend gedrag: Terugkerende strafbare feiten of het niet naleven van justitiële voorwaarden, zoals contactverboden of meldplicht.
- Impulsief of roekeloos gedrag: Onbeheerste impulsen die leiden tot risicovol gedrag, zoals agressieve uitbarstingen, destructief gedrag of gevaarlijk rijgedrag.
- Psychische klachten gecombineerd met risico op delictgedrag: Ernstige psychische aandoeningen zoals psychoses, persoonlijkheidsstoornissen of stemmingsstoornissen, die kunnen leiden tot grensoverschrijdend gedrag.
- Problemen in sociale relaties: Verstoorde of conflictrijke relaties met familie, vrienden of collega’s. Isolatie of afhankelijkheid van een dominante persoon kan ook een signaal zijn.
- Verslavingsproblematiek: Overmatig gebruik van alcohol of drugs, wat het risico op gewelddadig of grensoverschrijdend gedrag vergroot. Dit kan in combinatie met andere factoren leiden tot het plegen van strafbare feiten.
Overleg en consultatie
Twijfel je of de signalen ernstig genoeg zijn voor forensische zorg? Wil je meer weten over de mogelijkheden tot behandeling van jouw patiënt? Bij Transfore kun je terecht voor consultatie en overleg. Onze forensisch experts denken graag met je mee over complexe situaties. Samen kijken we welke stappen het beste passen bij de situatie van jouw patiënt. Vul bijgaand digitaal formulier in.
Neem telefonisch contact op voor een klinische behandeling
Voor een klinische opname - en voor vragen hierover - kun je contact opnemen met de coördinator patiëntenlogistiek via 0570 604 455.
De aanmelding van patiënten voor de kliniek FPK loopt via het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
Verwijzen naar dagbehandeling en polikliniek
Onderstaand vind je het verwijsformulier naar dagbehandeling en polikliniek (De Tender Twente, De Tender IJssel-Vecht)
Graag ontvangen wij de al aanwezige rapportage, relevante biografische en medische gegevens, informatie over het delictgevaarlijk gedrag, jouw diagnose en eventuele processen-verbaal. Na screening van deze gegevens beoordeelt De Tender of wij de patiënt kunnen uitnodigen voor de intakeprocedure. Aansluitend informeren wij jou en de patiënt over het vervolg van de procedure en over de te volgen behandeling.