Wandel met patiënt - In het Groen Versta je Elkaar Beter
Wandelen met patiënten is iets wat ik al regelmatig doe. Tijdens een wandeling is het voor sommige patiënten wat makkelijker om te praten. Je kijkt elkaar niet steeds aan en hebt toch goed contact met elkaar. Dit maakt dat je de gesprekken vaak vloeiender verlopen. Er zit minder een rem op het gesprek. Er is minder spanning aanwezig. Er zijn ook een aantal zaken waar je rekening moet houden uiteraard. Wandelen in een groene omgeving is rustgevend, dit is ondertussen ook wel wetenschappelijk onderbouwd. Dus als het kan zoek het groen op.
Teveel oren
Dit heeft als voordeel dat je elkaar beter verstaat doordat er minder geluid in de omgeving is, een ander voordeel is dat er vaak minder mensen vlak bij je lopen. Wat uiteraard weer alles te maken heeft met privacy. Iets waar je als je buiten bent wel aandacht voor moet hebben. En soms ook patiënten tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Zo wilde een patiënt met pedofiele gevoelens zijn problematiek wel buiten bespreken. Echter vanwege privacy ben ik hier niet in meegegaan. Op dat moment liepen we midden in het centrum en dan zijn er gewoon teveel oren om zoiets bespreekbaar te maken. Een erg simpele en nodige zaak waar je op moet letten. Ben jij en of de medewandelaar wel juist gekleed op een wandeling. Een zeer groot voordeel vind ik echter dat je samen buiten bent.
Probleemoplossend vermogen
Gemiddeld genomen komen we allemaal eigenlijk te weinig buiten. Dus ik zou zeggen pak aan die kans en maak een wandeling. Een moeilijk gesprek voeren gaat sowieso beter als je in beweging bent. Aangezien je hersenen beter worden doorbloed en meer zuurstof krijgen. Of anders gezegd beter kunnen functioneren. Het probleemoplossend vermogen gaat omhoog als je wandelt. Zowel die van jou als die van de gesprekspartner die naast je wandelt. En vanuit de praktijk kan ik zeggen dat gesprekken in de openlucht buiten vloeiender gaan.
door Gerard ten Tusscher, gespecialiseerd Maatschappelijk Werker bij ForFACT Twente van Transfore