Virtual Reality als opstap naar de ‘echte’ maatschappij
Kan Virtual Reality (VR) bijdragen aan de behandeling van mensen met agressief- of seksueel grensoverschrijdend gedrag? Kun je virtueel ervaringen opdoen en vaardigheden leren die in de hedendaagse maatschappij soms onmogelijk zijn? Ruim 30 patiënten, naasten en professionals van Transfore gingen op zoek naar de mogelijkheden van VR tijdens een inspiratiesessie op 19 september j.l..
“Virtual Reality wordt op dit moment ingezet om angstige situaties op te zoeken en bij pijnbestrijding”, vertelt Guntur Sandino, ontwikkelaar bij CleVR. “De techniek is tegenwoordig zo goed, dat we bepaalde situaties nauwkeurig kunnen nabootsen. De patiënt leert in een beschermde en veilige omgeving omgaan met zijn of haar eigen gedrag. Met als resultaat dat dit in het dagelijkse leven ook kan worden toegepast.”
VR in de forensische GGZ
Binnen de forensische GGZ wordt VR op dit moment nog niet toegepast, wel in de specialistische GGZ. De eerste resultaten zijn daar verbluffend. “Patiënten kunnen soms in de helft van de behandelingen hun doelen behalen. Zo kennen we een jongen die 15 jaar bang was voor de tram. Na een aantal VR-behandelingen stapte hij zo de tram in op weg naar zijn moeder. Geweldig!” vervolgt Guntur enthousiast.
Dit biedt perspectief voor de forensische GGZ, ziet ook beleidsmedewerker Dirk Dijkslag van Transfore: “We vragen ons af hoe Virtual Reality een bijdrage kan leveren aan behandelingen bij agressief of seksueel grensoverschrijdend gedrag. En wie kunnen dat beter beoordelen dan onze patiënten?” Reden dus om hen, hun naasten en geïnteresseerde medewerkers te laten ervaren wat VR is. “Naast CleVR hebben we ook Coolminds uitgenodigd om ons te laten zien wat de mogelijkheden zijn. CleVR werkt met computeranimatie, Coolminds met 360 graden video. De deelnemers konden uitvoerig kennismaken met beide systemen,” vertelt Dirk.
“De wereld is anders, maar het gevoel is wel echt. Ik moest me vasthouden aan de tafel om niet te vallen!” patiënt Transfore
Flinke opbrengst
Deelnemers hebben met elkaar heel wat ideeën verzameld hoe VR ingezet kan worden in hun behandeling. Hanneke Kip, promovenda bij Transfore en Yvonne Bouman, senior onderzoeker: “Er werd echt out-of-the-box gedacht. Zo bedacht een patiënt dat je virtueel kan rondlopen in Afrika zodat je weet dat je het hier in Nederland zo slecht nog niet hebt. Anderen benoemden dat het heel goed ingezet kan worden om je eigen agressieve gedrag te spiegelen, zodat je ervaart hoe het voelt als iemand zich gedraagt zoals jij. Weer anderen zagen mogelijkheden voor het behandelen van PTSS.” De ideeën worden in klein comité uitgewerkt, in nauw contact met CleVR, Coolminds én onze patiënten.
Naast ideeën leverde de inspiratiesessie nog iets moois op. “Patiënten pitchten aan het einde van de avond hun ideeën aan de hele groep. Vooraf vond ik het erg spannend en wist ik niet of dit iedereen ging lukken, maar ze gingen er gewoon staan en deelden hun idee voor een volle zaal. Zo mooi!” besluit Dirk trots.