Aanpak geweld in huis succes

De Twentse aanpak van huiselijk geweld is een succes. Op 60 adressen werd een gezinsdrama voorkomen. Het gaat om resultaten in deze regio van de afgelopen twee jaar. Die ingrepen varieerden van uithuisplaatsing van kinderen tot het inschakelen van verslavingszorg of het onder psychische behandeling stellen van gewelddadige ouders. Zaterdag 5 december stond hierover een artikel in de Twentse Courant Tubantia:

Code Rood heet het project, waarin acht instanties in Twente samenwerken om escalatie van huiselijk geweld te voorkomen. Transfore is een van deze partijen. Jaarlijks komen er bij de politie Twente tussen de 3.500 en 4.000 meldingen binnen van huiselijk geweld. In enkele tientallen gevallen is de situatie zo explosief, dat het op termijn wel eens op een gezinsdrama zou kunnen uitdraaien. Juist op die gezinnen met een extra hoog risico richt de aanpak zich.

Herhaling
Code Rood ontstond nadat zich in de periode 2011-2013 vier keer een gezinsdrama had voorgedaan in Twente, waarbij vier kinderen door één van de ouders om het leven werden gebracht. "Uitgangspunt is herhaling voorkomen door verschillende instanties hun kennis over probleemgezinnen te laten delen", legt Jenny Hogenelst van Code Rode uit.

Sinds de start van de voor Nederland unieke Twentse aanpak, begin vorig jaar, zijn gezinsdrama's in deze regio uitgebleven. Een garantie is dat echter niet want slechts 22 procent van de gevallen van huiselijk geweld wordt bij de politie gemeld. "Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld al 32 keer eerder sprake is geweest van mishandeling binnen het gezin of een relatie voordat het slachtoffer naar de politie stapt", zo weet Hogenelst.

Wat de Twentse aanpak bijzonder maakt, is dat ook de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg er bij betrokken zijn. Omdat deze vormen van zorg anders worden gefinancierd, past hun inzet in feite niet in Code Rood, maar deze uren worden vergoed door de Regio Twente.

Dossiers
De projectgroep Code Rood komt elke week bijeen om dossiers te bespreken en afspraken te maken over te zetten stappen. Gezinnen waar sprake is van een extra hoog risico, worden op basis van gedane aangiftes door de politie bij Code Rood aangedragen. De politie in Enschede, Hengelo en Almelo hebben elk een eigen unit huiselijk geweld, ook dat is lang niet het geval in alle grote steden.

In de projectgroep zijn naast de politie vertegenwoordigers van justitie, de reclassering, Tactus verslavingszorg, Jeugdbescherming Overijssel, een forensisch psycholoog, Veiligheidshuis Twente en de Veiligheidsregio Twente vertegenwoordigd. De leden van de projectgroep hebben een gezamenlijk computersysteem waartoe alleen zij toegang hebben. In het computersysteem van de politie wordt ook gemeld welke gezinnen via Code Rood extra in de gaten worden gehouden, zodat er bij hernieuwde aangiftes de alarmbel afgaat.