KFZ rapport biedt overzicht veelbelovende technologieën in de forensische zorg

Het onlangs gepubliceerde KFZ rapport “eHealth in de forensische zorg: crossing borders” biedt een uitputtend overzicht van veelbelovende richtingen voor technologie in de forensische zorg. Hiermee is bekend geworden waar de forensische zorg de komende jaren tijd en geld in moet investeren om technologie beter in te kunnen zetten. Lees hier het volledige rapport, de factsheet, de aanbevelingen en de suggesties voor vervolg-calls.  
 
Deze publicatie is tot stand gekomen onder leiding van Hanneke Kip, PhD student bij de Universiteit Twente en Stichting Transfore en dankzij financiële ondersteuning van het Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ). Binnen dit programma werken alle professionals in de forensische zorg samen aan het verhogen en optimaliseren van de kwaliteit van de forensische zorg voor een veiliger samenleving. 
 
Uitgebreid onderzoek 
Voor het onderzoek zijn in totaal 60 artikelen geïdentificeerd waarin technologie in de behandeling van delinquenten aan bod komt. Ten tweede is een interviewstudie over veelbelovende technologieën uitgevoerd met 21 participanten waarin onder andere behandelaren, patiënten, innovatie-experts en onderzoekers. Ten derde is een online vragenlijst ingevuld door 118 personen met een breed scala aan kennis en expertise. Op basis van de resultaten zijn 10 aanbevelingen in het rapport opgesteld.  

Dit rapport biedt een uitputtend overzicht van veelbelovende richtingen voor technologie in de forensische zorg

Aanbevelingen en suggesties 
Voor dit rapport is een enorme hoeveelheid aan informatie in een korte tijd samengebracht. Een knappe prestatie. Projectleider Hanneke Kip is dan ook trots op het resultaat. “Het rapport vervult daadwerkelijk een behoefte en is daarmee nuttig voor de toekomst van de forensische zorg. Er is onder meer naar voren gekomen dat veel behandelaren en managers openstaan voor het gebruik van technologie, maar vaak simpelweg niet bekend zijn met de mogelijkheden. Dit rapport geeft hiervoor concrete aanbevelingen en suggesties voor vervolg-calls”.  
 
Informatie onderzoekers 
Hanneke Kip doet sinds juli 2016 promotieonderzoek naar de inzet van eHealth in de forensische GGZ bij Transfore en Universiteit Twente. Hiermee is Transfore voorloper als het gaat om innovatieve behandelmethoden en nieuwe technologieën voor complexe patiëntenpopulatie in de forensische zorg. Overige auteurs van dit onderzoek zijn: Kira Oberschmidt, Joyce Bierbooms, Dirk Dijkslag, Saskia Kelders & Bianca Roelofsen.